dialog
12 «munci» pentru un critic literar
înapoi

Constantin Trandafir

(urmare)
9. Credeti în elite sau în puterea multimii? Credeti în Don Quijote?
- Cred în elitele autentice, am mai spus-o de-atâtea ori, dar nu cred în eli-tism, în contrafacerea elitistã. Adevãratele elite se pun în slujba „multimii”, elitele autoproclamate, falsele elite, trag o linie netã de demarcatie între grandoarea lor si nimicnicia restului lumii. Camil Petrescu vorbea de „noocratia necesarã”, idee care vine din platonism si, mai încoace, din „personalismul” francez. Îmi cer permisiunea de a cita din dialogurile lui Platon: „Socrate: - Atâta timp cât filosofii nu vor fi regi în state, ori cât timp cei care astãzi se numesc regi si suverani nu vor fi cu adevãrat si temeinic filosofi, atât timp cât puterea politicã si filosofia nu se vor întâlni în acelasi ins, atâta vreme cât o lege superioarã nu-i va da în lãturi pe cei care se îndreaptã azi doar într-o parte ori în alta, nu va fi leac, scumpe Glaucon, pentru State, nici, gândesc, pentru speta omeneascã, si niciodatã acest stat desãvârsit, al cãrui plan îl fãurim împreunã, nu se va putea naste, nu va vedea lumina zilei”. Intelectualul, sustin „personalistii”, nu este o persoanã, ci o personalitate bazatã pe preeminenta spiritului. Elita in-telectualã, cred ei, „personalistii”, trebuie sã-si asume si pu-terea politicã, si atunci se naste ceea ce se cheamã „elita politicã”. A nu se confunda cu înfeudarea politicianistã! Jacques Le Goff deseneazã „portretul” intelectualului ideal, al „gânditorului de meserie”: producãtor si furnizor de cunoastere, implicând spiritul de ordine si rigoare, dar si pe cel liber-creator si critic, în sensul cãutãrii permanente a adevãrului. Când mi-am exprimat rezerva si nemultumirea fatã de „elitã”, repet, am avut în vedere narcisismul elitist, cabotinajul si fanfaronada, „gãstile plutocratice”, „îmbulzeala de aristocrati” cu „dispret sumar si radical pentru masã” (Paul Zarifopol).
Dacã eu cred în Don Quijote? Nu vãd legãtura. Altminteri, orice cu orice în lumea asta se leagã. Da, cred în Don Quijote, pentru cã, desi mã socot o fiintã ahtiatã de farmecul luciditãtii, cred în fictiunea care poate sã meargã pânã la utopie si fantastic, dar tot mi se pare mai adevãratã decât realitatea, strictã chiar. Cred în Cavalerul Tristei Figuri, pentru cã el credea în cãrti. Deosebirea e cã el lua realitatea drept fictiune, eu prefer sã consider fictiunea foarte certã realitate. Dar inocenta lui e genialã, pe câtã vreme trezia mea e foarte terestrã. E grandios Don Quijote. Pãcat cã în finalul romanului moare, însã tot de atunci a intrat în eternitatea cea mai vie.


10. Privind el înapoi, postmodernismul este un pas înainte? Sau, cum se spune undeva, „anesteziere” a spi-ritului?
- Da, privind (si) înapoi, postmodernismul face si un mare pas înainte. Cât despre postmodernism ca „anesteziere” a spiritului, e un fel de a cocheta cu vorbele. Din contrã, postmodernismul înseamnã o resuscitare a spiritului. Precursorul postmodernilor în linie filosoficã, Nietzsche, stã sub semnul repetitiei cu dife-rentã, o eternã reîntoarcere întru devenire. Si încã postmodernistii se pot lãuda, ca Borges, cã scriu doar „imitându-i” pe altii si fãrã pretentii de a crea opere-univers, dimpotrivã – un haosmos. Si postmodernismul nu de fel elitist, ci foarte „democratic”, de vreme ce redobândeste culoarea realitãtii cotidiene, retorica „laicã”, de bas-étage, si atitudinile cele mai pãmântene… Dar sã ne oprim aici, chestiunea e prea complicatã si complexã, discutiile au cãpãtat o amploare vecinã cu suprasaturatia.
11. Aveti cinci (numai cinci!) cãrti pe care le-ati lua cu dvs., pe o insulã pustie? Dacã da, care?
- Jocul e vechi, rãspândit si sadic. Noroc cã nu se întâmplã asa în realitate. Uneori, se cere a se numi o singurã carte, ceea ce trece peste granitele masochismului. Cu strângere de inimã, sã ne jucãm, deci: Divina Comedie, Don Quijote, Gargantua si Pantagruel, Rãzboi si pace, Un veac de singurãtate (optez pentru scrieri epice de mare întindere ca sã am mai mult de citit / recitit / rãscitit; poezia trebuie memorizatã, pentru a o recita, în gura mare, pe pãcãtoasa aia de insulã pustie.

- continuã -

Florin Dochia
sus

Demo Dyro Web Scrollbars 1.1