translatii
Jacques Derrida: «Semenul este secret pentru cã el este altul»
inapoi

(urmare)

Se poate spune cã existã, dupã atâtia ani, o dimensiune politicã mai prezentã în lucrãrile dvs.? Cãrtile dvs. au consecinte politice evidente?
Aceastã dimensiune e, fãrã îndoialã, mai usor de recunoscut astãzi în codul politic cel mai conventional. Dar ea era descifrabilã în toate textele mele, chiar si cele mai vechi. E adevãrat cã, în cursul ultimilor douãzeci de ani, am crezut cã am pregãtit, sã zicem, pentru mine, dupã o muncã îndelungatã, conditiile necesare (de discurs, teoretice, conform exigentelor deconstructiviste), pentru a manifesta aceastã preocupare fãrã a ceda, fãrã a ceda prea mult, sper, formelor stereotipe (pe care le cred, pe bunã dreptate, de-politizante) ale angajamentului intelectualilor. Atunci când merg sã predau clandestin si sunt închis în Cehoslovacia comunistã, când militez împotriva apartheidului sau pentru eliberarea lui Mandela, contra condamnãrii la moarte a lui Mumia Asu Jamal sau participând la fondarea Parlamentului international al scriitorilor, când scriu ceea ce scriu despre Marx, despre ospitalitate sau emigranti, despre iertare, mostenire, secret, suveranitate, tot atât de bine ca atunci când lansez, în anii ’70, miscarea Greph, apoi contribui la crearea Colegiului international de filozofie, îndrãznesc sã cred cã aceste forme de angajament, discursurile pe care le-am sustinut, sunt ele însele în acord (si acest lucru nu e totdeauna usor) cu munca de deconstructie în curs. Am încercat, asadar, sã ajustez, izbutind inegal, dar niciodatã destul, un discurs sau o practicã politicã la exigentele deconstructiei. Nu simt un divort între scrierile mele si angajamentele mele, doar diferentele de ritm, de mod de discurs, de context etc. Sunt mai sensibil la continuitate, decât la ceea ce se numeste, în strãinãtate, political turn sau ethical turn ale deconstructiei.

O cauzã pe bunã dreptate abordatã foarte devreme, cauza femininã. Diferenta sexualã e prezentã în multe dintre textele dvs….
Vorbesc, mai cu seamã, de mult timp, de diferentele sexuale, mai degrabã de o singurã diferentã – dualã si opozitionalã – care e, în fond, cu falocentrismul, cu ceea ce am denumit chiar «falogocentrism», o trãsãturã structuralã a discursului filosofic care prevala în mod traditional. Deconstructia trece, în primul rând, pe acolo. Totul revine. Înaintea oricãrei politizãri feministe (si chiar cãreia m-am asociat, uneori, în anumite conditii), e important a se recunoaste aceastã puternicã bazã falogocentricã ce conditioneazã putin cam mult mostenirea noastrã culturalã! Cât despre traditia curat filosoficã a acestei mosteniri falocentrice, ea e reprezentatã de o manierã sensibil diferitã, dar egalã, tot asa de bine la Platon, ca si la Freud sau Lacan, la Kant ca si la Hegel, Heidegger sau Levinas, M-am angajat sã o demonstrez, în orice caz.

Ceea ce spuneti este un punct de vedere politic, o politicã cu care v-ati obisnuit în epocã?
Da, în mãsura în care repunerea în discutie a acestui falogocentrism e deja un gest politic, o opozitie sau o rezistentã.

Si s-a vãzut chiar cã lucrul asupra deconstructiei îl continuati încã si astãzi. Pentru cã a deconstrui este, într-un fel, a reconstrui?
De la început, s-a spus cu claritate cã deconstructia nu e un proces sau un proiect marcat de negativitate, nici chiar, în esentã, de „criticã” (valoare care are o istorie, ca aceea a „problemei”, istorie pe care ne-a plãcut sã o mentinem vie, fãrã îndoialã, dar care are limitele sale). Deconstructia e, înainte de toate, reafirmarea unui „da” originar. Afirmativ nu vrea sã zicã pozitiv. Precizez schematic acest punct ca sã explic faptul cã, pentru unii, afirmarea se reduce la pozitia pozitivã, deconstructia fiind dedicatã reconstruirii dupã o fazã de demolare. Nu, nu este atât demolare, cât reconstructie pozitivã si nu existã „fazã”. Aporia de care vorbeai atât, nu este, în ciuda numelui de împrumut, o simplã paralizare momentanã în fata impasului. Este experienta nesigurantei în care numai la decizie se poate ajunge. Însã, decizia nu pune capãt unei faze aporetice. Ceea ce fac nu e, deci, cu sigurantã, foarte „constructiv”, de exemplu când vorbesc de o democratie viitoare si promisã, demnã de acest nume si la care nici o democratie de fapt nu este adecvatã. O anume disperare este indisociabilã de perspectiva datã. Si de datoria de a pãstra libertatea de interogare, de a se indigna, de a rezista, de nu se supune, de a deconstrui. În numele acestei justitii pe care o distinge de drept si la care e imposibil de renuntat.
Existã ceva mereu prezent în opera dvs., prietenia. Aveti o fidelitate pentru celãlalt care trece prin diverse notiuni, precum gratitudinea, datoria, tatonarea, darul… Si a le atinge este, dupã dvs., sensul exemplar.
E adevãrat, îmi place sã cultiv fidelitatea în prietenie, la modul, dacã este posibil, de fiecare datã, neconditionat si fãrã complezentã (ca în cazul lui Pavel de Man, de exemplu, când, fãrã a fi orb, am fãcut totul ca sã fiu drept si ca sã fie tratat cu justete). Toate acestea nu sunt originale. Dar voi adãuga repede trei precizãri (ele sunt mai lizibile si mai bine demonstrate altundeva, cum ar fi în Politicile prieteniei si Rãmas bun lui Emmanuel Levinas, de exemplu, sau un anume text despre Lyotard – se pare). 1) Pe de o parte, fidelitatea neconditionatã iese în evidentã odatã cu moartea sau cu absenta radicalã a unui prieten, când celãlalt nu mai poate rãspunde de ele, nici în fata noastrã, si încã mai putin sã schimbe, sã dovedeascã vreo recunostintã, sã facã revenirea. 2) Pe de altã parte, fidelitatea absolutã fatã de celãlalt trece prin încercarea unui sperjur originar si fatal în care terifianta posibilitate nu e numai un accident survenit în promisiune: cum existã la unul, existã la doi, si deci trei, si tertul – posibilitatea justitiei, zile Levinas – introduce atunci sperjurul în relatia dualã cea mai dreaptã, în chiar ceea ce se numeste „fatã în fatã”. 3) În final, prietenia care are importantã trece prin „deconstructia” modelelor si figurilor prieteniei care dominã în Occident (prietenia fraternã – figurã familialã si genealogicã, chiar dacã ea este spiritualã – între doi oameni, nu si prietenia între un bãrbat si o femeie, -în afarã de sorã -, prezentã, proximitate, o întreagã conceptie a justitiei si a politicii etc., pentru a cita doar câtva motive din Politica prieteniei).

- continuã -

Versiune în limba românã de Fl. DOCHIA

sus

Demo Dyro Web Scrollbars 1.1