translatii
Jacques Derrida: «Semenul este secret pentru cã el este altul»
inapoi

(urmare)

Aceasta îmi aduce aminte de exemplul clipei lui Husserl, la el absolut fundamentalã. Se poate spune cã ia-ti dat o anumitã profunzime privind, în acelasi timp, spre trecut si spre viitor? Notiunea de timp existã la Husserl, dar numai ca amprentã. Perspectiva temporalã e ceea ce ati vrut si ati stiut sã articulati cu fenomenologia…
Marile texte ale lui Husserl despre timp recunosc o formã absolut privilegiatã a ceea ce se numeste «prezentul viu». Acesta e sensul, sensul cel bun chiar în ceea ce are mai irecuzabil, în aparentã: forma originarã a experientei este prezentarea sinelui din prezent; nu pãrãsim niciodatã prezentul care nu se pãrãseste, cãci nimic viu nu se pãrãseste niciodatã. Aceastã stiintã fenomenologicã absolutã, aceastã autoritate indeviabilã a lui acum în prezentul viu e cu adevãrat acea despre care s-au pus, în stiluri si dupã strategi diferite, toate marile întrebãri ale acestui timp, acelea ale lui Heidegger sau ale lui Levinas, în particular. Într-un gest diferit, cu alte tinte, ceea ce am încercat sã elaborez sub numele de amprentã (a cunoaste o experientã a diferentei temporale dintre trecutul fãrã prezent trecut sau a unui viitor care sã nu fie viitorul prezent), e tot o deconstructie, fãrã criticã, a acestei evidente absolute si simple a prezentului viu, a conceptiei ca prezent viu, a formei originare a timpului (Urfarm) pe care o numim prezent viu (Lebendige Gegenwart), sau a tot ceea ce presupune prezenta prezentului.

Sã trecem de la Husserl la Heidegger. As vrea sã citesc în filosofia lui Heidegger o amprentã a biografiei sale. De exemplu, faptul articulãrii între patrimoniul grec si excluderea patrimoniului monoteist biblic, referirea la sol si la pãmânt si critica tehnicii si programului, în discursul sãu de la rectorat. As vrea sã înteleg aceastã complicatie lingvisticã care îl îndepãrteazã de real si care dã lectorului impresia cã se aflã într-un univers formal si abstract în care nu mai are vointa unei legãturi între gândire si realul gândit. Gãsiti cã aceastã apropiere între filosofia lui Heidegger si biografia sa n-are, finalmente, sens? O recuzati?
Dacã-mi permiteti, nu voi rãspunde întrebãrii despre politica lui Heidegger sau despre discursul sãu de la rectorat. Nu pentru a mã sustrage, dar lucrurile sunt prea complexe pentru timpul si locul de care dispunem. Ceea ce as avea sã vã spun despre acest subiect am publicat din belsug, cel putin în De l’esprit si în numeroase interviuri. Problema „biografiei” nu mã deranjeazã. Sunt dintre aceia, putini la numãr, care au reamintit tot timpul: e bine (sã facem astfel încât) sã readucem în scenã biografia filosofilor si angajamentul semnat, în particular angajamentul politic, lângã numele lor, fie cã e vorba de Heidegger sau, la fel de bine, de Hegel, de Freud sau de Nietzsche, de Sartre sau de Blanchot etc. Ati fãcut aluzie la o „excludere” a „patrimoniului monoteist biblic”. Da si nu. Referirile biblice si teologice sunt numeroase si confirmã în fiecare moment ceea ce stim despre profunda culturã teologicã (catolicã si protestantã, as zice si lutheranã) a lui Heidegger. E adevãrat, însã, cã ceea ce se numeste patrimoniul ebraic, s-a subliniat adesea (Ricoeur, Zarader), pare, zicem, trecut sub tãcere, o grea tãcere. De unde tentatia de a înscrie aceastã tãcere într-o configuratie în care nu vom avea doar Discursul de la rectorat si un anumit motiv al pãmântului despre care vorbiti, ci si alte indicii (de exemplu, dispretul fatã de orice filosof evreu, «rãul tratament», dupã mine, aplicat lui Spinoza, pe care am încercat sã-l dezvãlui altundeva, complicând anumite scheme heideggeniene pe tema epocii reprezentãrii, despre cogito si despre principiul ratiunii). Aceastã configuratie nu mi-a iesit, însã, fãrã a dori sã-l justific pe Heidegger (ceea ce n-a fost niciodatã o problemã pentru mine si cred chiar cã Heidegger n-a scãpat, pe deasupra, de obisnuitul antisemitism al timpului sãu si al mediului sãu – „eram cu totii putin antisemiti în epocã”, spunea, într-o zi, cred, Gadamer). Cred cã trebuie sã fim atenti la complexitatea faptelor si a naturii textelor. Nu existã texte filosofice antisemite ale lui Heidegger (cum am putea gãsi, citind într-un anumit fel, la Kant, Hegel sau Marx), si dacã enunturile despre tehnicã sunt marcate de puternice conotatii reactionare sau antiprogresiste, Heidegger este unul dintre gânditorii modernitãtii care au luat cel mai în serios, de o manierã profund meditativã, mizele tehnicii moderne si vigilenta etnico-politsicã ce ne este impusã.

Am impresia cã, de fiecare datã când o referintã sau când o apartenentã pare sã vã circumscrie, sã circumscrie ceea ce a fost obiectul atentiei dvs., strigati prins în capcanã! În fond, sunteti extrem de sensibil la diversitatea semnificatiilor unui cuvânt, unui concept, unei orientãri. Acest lucru relevã, desigur, rigoarea pe care o aveti si pe care o respect; în acelasi timp, îmi pun problema de a sti dacã sinteza are sens. Pentru cã afirmarea sintezei nu exclude contestarea. Ati arãtat foarte bine cã, în traditia filosoficã, un cuvânt ar putea uneori spune ceva ce este si contrariul sãu. Când se ajunge aici, e importantã interogatia asupra problemei difuzãrii stiintei. Pentru a difuza stiinta, nu trebuie s-o simplificãm? Si simplificarea conduce absolut si ireductibil la trãdare? Credeti cã toate dialogurile, din cauzã cã nu pot intra în detalii, trãdeazã? Cã, în final, nu se poate accentua esenta lucrurilor? Chiar atunci când lucrati asupra infinitului, nu puteti niciodatã accentua suficient! De asemenea, în fata precautilor dvs., pe care le înteleg si le consider riguroase, sunt putin tulburat: n-avem si responsabilitãti pedagogice?
Responsabilitãti pedagogice, bineînteles, si împãrtite, dacã vreti. Trebuie uneori sã simplificãm pentru a transmite cunostinte si pentru a vorbi în general. Însã, dacã trebuie sã avem reguli pentru cea mai bunã sau cea mai nefericitã simplificare, ele sunt de reinventat în fiecare situatie. Cât de precaut sau minutios ar trebui sã fiu, cedez, la un moment dat, e adevãrat, vreunei semnificatii. Sunt, în acelasi timp, convins cã munca e infinitã, pentru cã voi fi mereu inegal, cã va trebui sã analizez de o manierã din ce în ce mai scrupuloasã. Dar, acestei responsabilitãti i se opune aceea de a nu se întelege si, deci, într-un anumit moment, aici, acum, de a accepta riscul (atât de calculat pe cât e posibil) de a vorbi, de a preda, de a publica.

- continuã -

Versiune în limba românã de Fl. DOCHIA

sus

Demo Dyro Web Scrollbars 1.1