dialog
12 «munci» pentru un critic literar
înapoi

Constantin Trandafir

(urmare)

5. Motorul creatiei artistice este suferinta, bucuria (extazul!) sau normalitatea? Sau altceva? Existã creatie în absenta unei legãturi personale, particulare, intime cu dimensiunea transcendentalã a fiintei? Care este relatia dvs. cu transcendentul?
O, pe semne cã special ati gândit acest chestionar pentru a mã pune într-o situatie atipicã. Eu, monser, sunt un om din popor, care va sã zicã. Dar dacã m-am bãgat în critica literarã, trebuie sã suport consecintele. Motorul creatiei artistice este tot ceea ce-i omenesc: suferinta, bucuria, extazul, aspiratia. Nu anormalitatea produce creatie. Dimpotrivã. Numai romanticii au pretins si impus credinta anormalitãtii creatorului: „Ah! Organele-s sfãrmate si maestru e nebun!” Dilthey se credea îndreptãtit sã afirme: „Geniul nu este un fenomen patologic, ci omul sãnãtos perfect”, care se caracterizeazã prin marea energie a sistemului sãu psihic, prin capacitatea memoriei (apropo de anamnezã), prin vioiciunea spiritului si libertatea imagisticã. Pe scurt, putere de creatie. N-as putea spune dacã existã creatie în absenta unei legãturi intime cu dimensiunea transcendentalã a fiintei. Relatia mea cu transcendentul este foarte neclarã. De altfel, e momentul sã facem, împreunã cu Noica, o disociere între transcendent si transcendental: transcendentul este dincolo de noi, transcendentalul este dincoace de noi, în proximitatea fiintei noastre, în „universul mic”, din care nu lipsesc metafizica si abisalul… Existã o multitudine de factori care influenteazã acest proces, de aceea nu se pot stabili cu exactitate prioritãtile: impulsul divin (Platon), expresia sensibilã a ideii absolute (Hegel), activitatea spiritualã prelogicã (Croce), revelatia purã (Brémond), manifestarea sublimatã a refulãrilor instinctuale (Freud), dicteul automat al inconstientului (Breton), impulsul ludic (Karl Gross), expresia sintezei armonioase si superioare a disponibilitãtilor vitale (Guyau), procesul creativ natural construit în plan spiritual (G. Seailles), elaborarea intelectivã (Poe, Valéry) etc. Cu alte cuvinte: rational, afectiv, senzorial, genuin, mestesug-artefact, intuitie-spontaneitate, deliberare-elaborare, vocatie, „serbarea intelectului”, „moartea intelectului” etc. Personal, votez pentru varianta Poe-Valéry.

Asadar, votati pentru constructie?
Da, votez pentru constructie, cum s-a înteles deja, pentru deliberare si elaborare. Acestea sunt douã cuvinte care cred cã exprimã cel mai bine un sistem de creatie artisticã. I-am spus sistem pentru cã, într-adevãr, e vorba de o constructie. Valéry vorbeste tot timpul de construire pentru a se opune la contestarea rolului intelectiv în creatie. Pentru cã, pe vremea aceea, când scria si Valéry si se exprima în felul acesta, apãruse ideea cã intelectul nu are nici un efect asupra poeziei si asupra creatiei, în general. Cã poezia, creatia, sunt neapãrat o stare genuinã, spontanã. Asta spune chiar Bréton, autorul Manifestului suprarealist, cã intelectul ucide creatia. Vine Valéry, care provine din Poe, si spune ca intelectul, dimpotrivã, este cel care consolideazã creatia. Deci, moartea creatiei prin intelect - Breton, sã zicem, triumful creatiei prin intelect, Valéry. Eu sunt de acord cu aceastã idee cã, dacã existã, într-adevãr, o anume inspiratie, stare genuinã, un anume ingenium, acela este neapãrat specific creatorului fãrãr posibilitatea de a construi. Cum ar fi creatorul popular, de exemplu. Dar aici problema se pune altfel, pentru cã aici nu intervine un singur creator popular, ci o multitudine de creatori populari, si, atunci, iese din discutia noastrã. Revin prin a spune cã Valéry, în descendenta lui Poe, pune un accent mult prea mare pe constructie, pe deliberare si elaborare. Mai bine mi se pare cã a spus Arghezi, când a îmbinat cele douã moduri: „slova de foc (care reprezintã talentul, vocatia, inspiratia, spontaneitatea, ceea ce existaã ca stare nativã) si slova fãuritã / împãrecheate-n carte se mãritã” s.a.m.d. S-a înteles chestia asta? Slova fãuritã este mestesugul…

Stiinta constructiei
…Pe linia Valéry. Iar slova de foc este harul. Dar creatia presupune neapãrat ansamblul celor douã dimensiuni: nativã, genuinã, creativã prin talent, prin ceea ce se numeste mostenire si ceea ce dobândesti, apoi, prin culturã, prin cunoastere. Sã cunosti multã poezie, dacã vrei sã scrii poezie! Sã citesti multã prozã, dacã vrei sã scrii prozã, s.a.m.d. Cum sã scrii poezie fãrã sã fi citit poezie?

Asadar, ceea ce am dobândit prin datele genetice, împreunã cu ceea ce dobândesti prin experientã personalã. Totusi, v-as ruga sã comentati, în acest context, o frazã a Ruxandrei Cesereanu, care, scriind despre poemul delirant, afirmã: „Conducta ratiunii trebuie sã fie totdeauna secundarã, minimalã, lãsând conducta inconstientului sã joace rolul esential.” Se poate si asa? Puteti gãsi un exemplu?
Dar nu se poate! Nu se poate pentru cã d-na Cesereanu merge pe directia a ceea ce numeam mai devreme, suprarealismul. Acesta considerã cã subconstientul, chiar, e prioritar. Asta spunea si Bergson, cã subconstientul are valori poetice, artistice mai mari decât constientul. Freud, cu psihanaliza lui, ajunge la concluzia cã toti factorii creatori vin dintr-un factor subconstient care este libidoul. Asta e exagerare. Vine ceva din bãtrâni, cum spunea Eminescu, „ce ni-l lãsarã din bãtrâni, pãrintii din pãrinti”, din fondul arhaic, sã zicem, dar pânã nu intervine ceea ce apartine strict, nu neapãrat unei logici, ci unei ratiuni creatoare…

Mi-a plãcut cum ati spus: ceea ce vine si ceea ce inter-vine dupã aceea.
Da, bine zis, ce iscusintã aveti de a prinde acest joc de cuvinte! Sunt emotionat pânã la…

Glumiti, stiu cã spiritul ludic nu vã lipseste…
(râde) Mergem mai departe?

- continuã -

Florin Dochia
sus

Demo Dyro Web Scrollbars 1.1