Fondatã de Bogdan Petriceicu HASDEU la 15 septembrie 1887
Seria a patra, editatã de Cercul literar «Geo Bogza» si Fundatia «Hasdeu»
nr. 9 / decembrie 2004
Segment

 

Acasa

B. P. Hasdeu intervievat

Constantin HÂRLAV

Textul de mai jos – un interviu, precum se vede – este un segment dintr-o carte, tipãritã în 1892, la Bucuresti, si anume: Plebescitul Presei. Da, da! Nu e nici o gresealã de transcriere, chiar asa a fost imprimat titlul cãrtii, desi era conceputã si editatã de Societatea Presei. Tipãrit la Tipografia Curtii Regale, F. Göbl Fii, cu ocazia Serbãrilor Presei, organizate de susamintita societate în Cismigiu, în intervalul 14-17 mai 1892, albumul (<foarte nostim>) urma sã fie comercializat pentru strângerea de fonduri. Anuntat în presã, înainte de aparitie, prezentat, cu extrase, dupã aceea, Plebescitul Presei este o culegere de interviuri cu personalitãti românesti ale momentului, îndeosebi membri ai Societãtii Presei. Transcriem câteva nume notorii ale celor care dau rãspunsuri unui chestionar fixat la 24 de întrebãri, aceleasi pentru fiecare dintre respondenti: I. L. Caragiale, B. P. HASDEU, Al. Macedonski, G. Sion, N. Þincu, Dr. Alceu Urechea, Al. Vlahutã. Cel sau cei care au conceput albumul utilizeazã un chestionar în vogã atunci. Întrebãri, asemãnãtoare pânã la identitatea formulãrii si ordinea asezãrii, primea în acelasi deceniu si Mark Twain. Tot în jurul anilor 1890, a rãspuns unui astfel de chestionar tânãrul Marcel Proust: celebrul <album englez> a fost, însã, regãsit si publicat de André Berge, abia în 1924 (Autour d’une trouvail, în Cahiers du Mois, no. 7, déc. 1924, p. 5-18).
Cincisprezece ani mai târziu, tipãritura devenise o raritate bibliograficã, pe care un gazetar o regãsea cu încântare si o prezenta cititorilor ziarului <Protestarea>, reproducând, simultan, rãspunsurile date de Caragiale, Hasdeu, Alceu Urechea si Vlahutã:
<La un anticar de pe bulevard, am descoperit mai deunãzi un foarte nostim album, tipãrit cu prilejul unor serbãri ale Presei acum vreo cincisprezece ani si care cuprinde rãspunsurile unora dintre personalitãtile cunoscute ale tãrii la întrebãrile ce se vor vedea mai la vale, cãci socotim interesant sã spicuim pentru cititorii nostri ce e mai de seamã în acest album> (Un plebiscit. Rãspunsurile dlor B. P. Hasdeu, I. L. Caragiale, Al. Vlahutã si dr. Ureche, în <Protestarea, I, nr. 4, 24 februarie 1906, p. 1, la foileton).
Iarãsi uitat, pentru multã vreme, albumul Plebescitul Presei este încã o datã invocat ca o valoroasã realizare gazetãreascã si un excelent prilej de observatii asupra personalitãtii celor care au rãspuns chestionarului, într-un studiu al dr-lui Nicolae Vãtãmanu, Caragiale, <inedit>?) în Icoane si fotografii de bucuresteni, editie de Sandu Pavelescu, Editura Litera, 1981, p. 75-79). Împãtimitul istoric al întâmplãrilor si figurilor bucurestene retipãreste, însã, dupã ziarul <Protestarea> interviurile cu I. L. Caragiale, B. P. Hasdeu, Al. Vlahutã si dr. Alceu Urechea, desi cunostea albumul.
Firesc ar fi ca interviul sã-si gãseascã loc într-o editie a operelor <magului de la Câmpina>. De aceea, încercãm sã îl (re)producem / reamintim. Este, în fond, un text de B. P. Hasdeu, primul presedinte la primei Societãti a Presei (constituitã la initiativa lui Eminescu, mai înainte cu un deceniu). Documentul, cãci este un document, vorbeste despre o clipã, de la 1862, din viata lui Hasdeu. Locul potrivit pentru aceastã (re)restituire este, ne place sã credem, o paginã din <Revista Nouã>, seria câmpineanã.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Care sunt, dupã Dv., calitãtile favorite ale unui bãrbat? - Stiinta si credinta.
2. < < < < < < < unei femei ? - Credinta si stiinta.
3. Care sunt ocupatiunile Dv. favorite? - Stiinta si credinta.
4. Ce idee aveti asupra fericirii? - Credinta si stiinta.
5. Ce cugetati asupra nenorocirii? - Nestiinta si necredinta.
6. Ce misiune sustineti cã e mai bunã? - Stiinta si credinta.
7. Cine ati dori sã fiti, dacã n-ati fi ce sunteti? - A trebuit sã fiu ce-am fost, trebuie sã fiu ce sunt, va trebui sã fiu ce voi fi.
8. Unde ati voi sã trãiti? - Pretutindenea.
9. În ce epocã v-ar plãcea sã trãiti? - Totdauna.
10. Ce defecte ati scuza usor? - Ale corpului.
11. Care vã sunt aversiunile invincibile? - Necredinta si nestiinta, necredinta mai ales.
12. Ce iubiti mai mult? - Stiinta si credinta, credinta mai ales.
13. De ce vã e fricã? - De mine.
14. Care vã este autorul favorit? - Crist.
15. < < < poetul favorit? - Crist.
16. < < < oratorul favorit? - Crist.
17. < < < pictorul si sculptorul favorit? - Natura.
18. < < < actorul favorit sau actrita preferitã? - Natura.
19. < < < compozitorul muzical favorit? - Natura.
20. < < < floarea favoritã? - Natura.
21. Ce virtute preferiti, ce vitiu urâti mai mult? - Altruism de o parte, egoism de cealaltã.
22. Care vã este stiinta si arta favoritã? - Ale viitorului.
23. Care vã este mâncarea favoritã? - Ne-mâncarea.
24. Care vã este vinul favorit? - Ne-berea.

B. P. Hasdeu