înapoi

CAPITOLUL NOUA

Gardienii terminasera de montat si vopsit noua ghereta si bariera de la intrarea pe podul peste Pràkhova. În timpul uraganului podul însusi fusese supus unui dans salbatic, dar suprastructura din polidur supravietuise admirabil; desi aparusera o serie de fisuri noi acestea se vindecau treptat, de la sine, refacându-se rezistenta constructiei.
- Salut, Testosule! - striga Calauza, pe tonul cel mai prietenesc cu putinta. Avea în spatele lui o coloana de overbuse, trei masini grele, încarcate, si amicitia cu seful de post era foarte oportuna.
- Salut ba, ce-i cu tine, te-ai ajuns? Ce-i cu coloana asta? Sunt camioanele tale?
- Eh, nu chiar…
Calauza coborî din overbus însotit de un alt individ.
- Uite, tocmai vreau sa ti-l recomand pe varu’ meu Sica, baiat bun,.. ca si mine - adauga el, zâmbind fin.
“Varu’ Sica” saluta si întinse mâna. Era un individ înalt si osos cu fata smeada, cu parul negru-cârliontat tuns scurt si purta mustata. Dupa prezentare, se retrase la una din masini ca sa stearga obiectivul sistemului de telemetrie.
- Am închiriat si noi rablele astea, le-am reparat, deh, ca oamenii saraci… În zilele noastre, sunt atâtia care au nevoie sa se miste dintr-un loc într-altul si n-au cu ce. C-asa-i viata pe la tara, grea, banii sunt putini, stii mata!
Testosu’, oricât ar fi fost el de încet la minte, simti ca îndaratul vaicarelilor lui Doru, zis si Calauza, lucrurile nu stateau chiar asa.
- Bine, da’ vad ca ai camioanele pline ochi cu “turisti” tineri, numai unul si-unul – observa el, molcom.
- Dom’ Costel!… nu stiu cum a fost pe la voi, da’ la noi uraganul asta a adus prapad maare de tot – spuse Doru, lungind ultimele cuvinte. Au ramas bietii oameni pe drumuri, nu mai au pe ce pune capul, si-acuma ce sa faca, vin si ei la oras sa lucreze în constructii,.. asta e. Întelege si mata, ca si noi suntem oameni de-nteles! – încheie el, clipind din ochi.
Seful de post paru ca nu observa ticul interlocutorului sau, statu pe gânduri, apoi întreba:
- Da’ acte, au?
- Bineînteles, sefu’, sa le aduc?
- Da. Adu-mi actele în ghereta.
Însotitorul se duse în primul overbus, lua câte ceva si intra în ghereta dupa gardianul corpolent.
- Ma, tu ma bagi în bucluc! – îl lua la rost omul legii, o data ajunsi între patru ochi.
- De ce sa te bag, Costele?
- Pai, ce crezi tu, ca sunt orb? Astia nu sunt muncitori, cum nu sunt eu popa! Am lasat multe sa treaca, da’ ce, vrei sa ramân fara slujba, sa-mi moara copiii de foame? Nu vorbesc degeaba, stii doar ca a venit Duran asta care vrea sa se puna pe noi…
- Dom’ sef, ma cunosti de atâta vreme! Ti-am facut eu vreo suparare? Fii fara grija – zise Calauza, punând pe biroul gardianului un card universal de treizeci de mii de unitati – stim cum se pune problema ca sa fie toata lumea multumita.
Desi bronzat, Testosu’ se albi oarecum, dar nu de indignare ci mai curând de uimire. Era triplul mitei cuvenite, obisnuite pentru trei camioane, si echivala cu salariul sau pe vreo zece luni, daca l-ar fi primit.
- Mai, mai, tu nu-i stii pe sefii astia noi…- începu el sa se tânguie, mai putin convins, însa.
- Parca n-or fi si ei oameni, interveni celalalt. Si-apoi, daca esti destept, îti promit ca nici n-o sa mai ai nevoie de sefi!
- Bine, fie, treci de data asta, da’ sa nu-mi faci necazuri!
- Nici o problema, sefu’!
Testosu’ se ridica de la birou, facând cardul nevazut în buzunarele uniformei sale. Iesi din ghereta si dadu ordin trupei sa ridice bariera proaspat vopsita. Cele trei overbuse, pline cu flacai musculosi si tacuti, multi semanând între ei de parca ar fi fost o adunare de gemeni, plus gramada de cufere ascunse sub podeaua falsa, trecura fara probleme.
- Ti-am spus eu ca-mi manânca din palma! – zise Doru Calauza catre Avan, “varu’ Sica”, care încuviinta încruntat. Avan îi detesta pe oamenii astia cu vorbaria lor inutila, cu tendinta lor permanenta de vaicareala si obiceiul de a se lauda pentru orice lucru.
Primul esalon trecu pe sub privirile de filozofi ale gardienilor si ale sefului de post care-si pipaia, în buzunar, cardul primit. Seful era satisfacut de inaugurarea noii sale gherete… În timp ce Testosu’ faurea visul unei cârciumioare în cartierul sau, pe care urma sa o deschida dupa înca vreo trei spagi ca cea de azi, Avan se gândea la etapele urmatoare ale planului. Trebuia sa verifice traseele de intrare în oras pentru ceilalti, sa ia legatura cu agentii lui Haran, sa ocupe pozitiile stabilite si sa lichideze câtiva dusmani.


*
* *


La acest început de octombrie, soarele stralucea promitator peste oras. În câteva cartiere, fusesera distruse o mare parte din cladiri si locuitorii munceau din greu la înlaturarea darâmaturilor. Marea începuse sa se calmeze si se încerca reluarea navigatiei în estuar. De obicei, dupa fiecare uragan urma o scurta perioada de aparenta armonie si renastere a încrederii între oameni care, din pacate, tinea prea putin.
Gunnar începuse sa mearga, sprijinit în cârje, iar pe distante scurte, chiar si fara ele. Personalul clinicii, la început reticent si formal, devenise foarte apropiat pe masura ce versiunea adevarata a vietii lui se raspândea din om în om. Când iesea la plimbare sau trecea spre salile de tratamente, simtea priviri binevoitoare si întâlnea zâmbete pe chipurile celor care-l întâlneau. Dupa prizonierat, închisoare, incidentele cu Bostina, dupa toate cele îndurate, simtea ca se poate relaxa si îsi dorise asta foarte mult. Mânca si dormea bine, era tratat regeste si, chiar daca era slabit, se refacea repede.
Într-o zi, doctorul Ivascu intra în rezerva lui, care era cea mai eleganta din spital, si, cu multa deferenta, îl ruga sa accepte vizita unor studenti exceptionali, carora le vorbise la seminar despre operatie. Ei insistasera atât de mult sa-l vada încât a acceptat sa-l roage… Gunnar n-a avut nimic de obiectat, mai ales ca primea bucuros vizitatori. De când se trezise din coma, venisera la el doctori interesati de caz sau doar pentru a spune cunoscutilor ca au participat la tratamentul medical al comandantului Thorvalds. Venisera si câtiva militari mai în vârsta, împreuna cu generalul Stanciu care condusese interventia Armatei la Meroni. Noul sef al Politiei, capitanul Dorobantu, trecuse si el sa-l salute, si aceasta fusese o întrevedere foarte placuta pentru Gunnar. Avea un fel propriu de a vorbi cu oamenii, neasteptat pentru multi dintre cei care-l cunosteau din auzite, o sinceritate plina de întelepciune si umor. Se spusese ca este un aspru lup de mare, fost mercenar si pirat, iar acum erau uimiti când descopereau un om care vorbea perfect limba româna, chiar avea placere sa-si aminteasca tot felul de lucruri învatate în scoala generala, carora ceilalti nu le mai dadeau importanta. Povestite de el, acele lectioare sau întâmplari aveau un farmec aparte. În tumultuoasa lui existenta învatase, între satisfacator si foarte bine, mai multe limbi europene, norvegiana, germana, engleza, rusa, era spiritual si avea o extraordinara “scoala a vietii”. Daca ar fi fost diplomat ar fi reprezentat mult mai bine acea tara decât cei însarcinati, de obicei, s-o reprezinte. Una din marile probleme ale acelei natiuni este o anume incapacitate cronica de a-si recunoaste si folosi adecvat valorile si resursele.
Cei care urmau sa vina, de data asta, erau studenti la medicina. Gunnar, asezat într-un fotoliu din holul rezervei, privea usa prin care intra întâi doctorul Ivascu, apoi doi baieti, un saten, un blond, si la urma îsi facu aparitia o fata. Din acea clipa, parca întreaga încapere începu sa graviteze în jurul ei. Era înalta, cu ten catifelat si par negru ce-i încadra fruntea cu eleganta. Ochii ei verzi si intensi captau ca un magnet atentia celor din jur; avea, înca de atunci, o anumita siguranta de sine si parea ca va fi genul de femeie careia nu i se va putea refuza nimic. Tinerii se prezentara, dând mâna cu Gunnar care-i invita sa se aseze. Se numeau Dan Costeiu, Adrian Kaatz si… Lisa Kowalski.
Doctorul Ivascu avu câteva cuvinte de spus despre fiecare, de genul: “un tânar serios, pasionat de abordarea holistica a sanogenezei” sau “un viitor specialist în nanotehnologia imunitara”. Când ajunse la Lisa, spuse:
- Domnisoara Kowalski,.. acum doamna Oprea - îmi cer scuze - e o vindecatoare înnascuta. Mai putin preocupata de teorie, din câte am vazut, are în schimb harul de a întelege pacientii de parca ar fi practicat medicina de când lumea… Si, în plus, este sotia unui bun prieten al meu! adauga el, pe un ton voit glumet.
- Sau, altfel spus, doctore, “Este o fata desteapta si frumoasa/ Nu exista alta ca ea de aratoasa,/ Ca o stea se înalta, spre zenit,/ La începutul unui An Nou, fericit!” – fredona Gunnar, spre hazul studentilor si surprinderea lui Ivascu.
- De unde scoateti chestiile astea, domnule Thorvalds? Vindeti-mi si mie pontul, poate îmi va folosi vreodata!
- Cum, nu stii? Acum vreo treizeci si cinci de ani era un cântecel foarte la moda. L-ai auzit si dumneata cu siguranta, dar l-ai uitat! Erai prea tânar.
Lisa se distra, era vizibil amuzata.
- Cu astfel de cântecele se cucereau fetele în tineretea dumneavoastra… - remarca, sceptic, Ivascu.
- Asa se cuceresc, probabil, de când lumea. Sau, oricum, e si asta un procedeu care da rezultate, din când în când!
Unul dintre studenti interveni:
- Acum, însa, e mai important un cont în banca, decât vorbele frumoase sau romantismul.
Remarca era putin jenanta, se putea interpreta sau chiar era o aluzie la recenta casatorie a Lisei, a carei veselie pali, dar Gunnar replica firesc:
- Crezi sincer asta? Ei bine, asculta un marinar batrân, care spune ca ceea ce poti cumpara cu bani, acum la fel ca în trecut, nu e de mare importanta. Poti cumpara o femeie-robot de ultima generatie, performanta în materie de sex si cu nivel de inteligenta acceptabil! O poti configura cum doresti. Va fi salbatica sau tandra, te va asculta întotdeauna sau va fi rebela daca vrei, va rosti cuvinte dulci sau va vorbi murdar, dupa preferinta. Cu toate acestea, vei fi dezamagit destul de repede de achizitie. Îti va lipsi tocmai surpriza, buna sau rea, pe care ti-o aduce o relatie adevarata, dar, pentru bani, e tot ce poti obtine. Nu poti cumpara iubirea unei femei, orice s-ar crede.
- Si totusi, domnule, de mii de ani, fetele s-au vândut pentru bani! Poate ca totul e desertaciune, precum zice Eclesiastul… Dar, eu spun ce se-ntâmpla, ceea ce vede oricine – insista Dan Costeiu.
- Hm, nu pot sa-ti spun ca femeile sunt bune sau rele. Unele însa au o anume magie, în suflet, în trupul lor si în tot ce fac. Când o simti, pare cel mai minunat “fenomen” de pe Pamânt. Altfel, sunt si ele oameni, au mistere si slabiciuni. Uneori, par foarte exigente si egoiste, alteori, sunt dispuse sa sacrifice totul. Cu ele, adesea, câstigi atunci când pierzi… Nici eu nu sunt specialist, la urma urmei. Daca ati venit sa lamuriti cu mine problemele voastre, nu va pot da o solutie!
Lisa paru încântata de raspunsurile pe care le oferea Gunnar colegilor ei, în acest schimb neortodox de pareri despre femei. În cursul discutiei îl privea cu simpatie, aprobând tot ce spunea.
- Ati avut vreodata o femeie-robot, domnule? întreba, cu îndrazneala, Adrian Kaatz.
Asemenea întrebare ar fi pus la grea încercare sinceritatea oricui. Nu si pe Gunnar însa, care raspunse cu nonsalanta:
- Ah da, când eram tânar ca voi prietenii mi-au cumparat una, cadou de ziua mea! Eram primul pe serie la Academia Navala si au vrut sa-mi atraga atentia s-o las mai moale cu tocitul si militaria. Pe vremea aceea, “roboatele” erau mult mai putin evoluate decât acum si, oricum, ei nu aveau bani pentru cel mai performant model!
- Cred ca ne îndepartam de la subiectul întrevederii si-l obosim pe capitan – spuse doctorul.
Dupa ce se arata atât de grijuliu, Ivascu se lansa într-o prezentare amanuntita a procedurii neuro-chirurgicale, insistând asupra momentelor cele mai dificile ale interventiei. Era, de fapt, o reluare pentru ca, asa cum spusese mai devreme, prezentase cazul si la curs. Înlaturând plasturele cicatrizant, zise:
- Lisa, pentru ca ai degete delicate, de femeie, nu de robot, ha, ha, palpeaza usor zona asta si delimiteaza implantul de os bio-sintetic. Vei constata ca incizia a fost mai mare decât în celalalt caz, al Patriciei Gaman, amazoana, datorita spargerii vaselor sangvine din regiunea adiacenta. Oricum, craniul se va reface fara urme.
Apoi, aducându-si aminte de pacient, întreba:
- Domnule Thorvalds, va doare cumva? Va deranjeaza atingerea Lisei?
- Nu, doctore, din toata expunerea dumitale, atingerea doamnei doctor e unicul lucru care-mi face placere…
- Ei, dupa cum vedeti, concluziona Ivascu, interventia a fost o reusita deplina, iar pacientul are chef de glume!
- Asta, n-a fost o gluma! preciza Gunnar cu seriozitate, stârnind râsul.
- Bine, atunci va multumim ca ne-ati acceptat vizita, ne scuzati daca…
- A fost realmente o placere, nu va faceti probleme! Urez acestor tineri sa devina medici tot atât de buni ca dumneavoastra, domnule Ivascu. Puteti sa mai treceti, baieti, sa discutam ceea ce va framânta cât mai e timp pentru ca, în curând, datorita profesionalismului celor de aici, voi fi refacut.
Îsi strânsera din nou mâinile, la despartire. Lisa, în mod special, ramase ultima si mâna ei întârzie putin în mâna capitanului.
- Va multumim si eu personal, ma bucur sa va cunosc. Cred ca sunteti un om al Istoriei…
- Adica, o relicva?
- Nu, iertati-ma! Tatal meu a fost profesor de istorie si eu am crescut în cultul Istoriei, iar dumneavoastra ati jucat un rol important în istoria ultimilor ani, în acest loc, unde traim cu totii. Mi-ar face placere sa mai vorbim, sa va ascult, mai bine zis!
- Asa cum am spus deja, va astept bucuros, oricând doriti sa veniti.
Gunnar si Lisa se priveau în ochi, ca de ramas-bun, comunicându-si astfel ca între ei exista un început de ceva. Simpatie, de o parte, admiratie si respect de cealalta sau… cine stie.
Ármin gasea ca, dupa operatie, Gunnar Thorvalds însusi se schimbase. El cunoscuse un om sincer dar rezervat, rareori sfatos, cel mai adesea aspru, scurt la vorba, hotarât si sigur pe sine când trebuia sa actioneze. Acum, de câteva zile, devenise un “causeur”, un om spiritual caruia îi placeau conversatiile. Îi placea mai ales surpriza pe care o producea unora atunci când vorbea, recita sau fredona câte ceva, în limba lui materna.
În noaptea aceea, dupa vizita Lisei, capitanul se trezi în toiul noptii si se aseza pe un fotoliu, în întuneric. Se simtea perfect, dar avusese probabil un nou vis care-l framânta, sau faptul ca, în ultimele zile, dormise mai mult decât era obisnuit îi provocase aceasta insomnie. Ármin dormea într-o rezerva alaturata, între camerele lor neexistând comunicare directa.
În linistea profunda, auzi la început un fel de fâsâit, aproape imperceptibil si intra automat în alerta. Niciodata în viata nu fusese indiferent fata de zgomote, imagini sau mirosuri, carora nu le cunostea sursa. Aceasta permanenta alerta a simturilor, care captau semnalele din jur, si a ratiunii ce dorea sa le cunoasca provenienta, fusese principalul sau atu în supravietuire. Îsi dadu repede seama ca sunetul venea din directia usii pe care cineva încerca sa o deschida dinspre exterior. Nimeni nu venea de obicei în toiul noptii, pentru urmarirea pacientilor erau monitoare de control activate de senzorul multiplex atasat pe brat, asa încât se ghemui în spatele fotoliului, cu o cârja la îndemâna. Cel mai dificil era sa-si controleze suflul care nu mai era atât de usor ca altadata… O silueta zvelta patrunse în încapere, pasind elastic si privind prin întuneric. Dupa mers parea a fi o femeie, se vedea în lumina slaba venita de afara, era îmbracata într-un combinezon alb, cu masca pe fata. Nu aprinse lumina de veghe si Gunnar îsi dadu seama ca ceva nu e bine.
De fapt, totul s-a petrecut într-o clipa, Gunnar a strigat cât îl tineau puterile “Lumina!”, aceasta fiind o comanda vocala în care conta intensitatea vocii, fapt necesar în cazul interventiilor de urgenta. Încaperea fu scaldata simultan într-o lumina intensa, ca într-o sala de operatie. Intrusa ramase naucita o clipa, suficient ca Gunnar sa o loveasca peste glezne cu cârja, lovitura dureroasa, dar nu destul de puternica sa o doboare. Cârja era mult prea usoara… Striga “Alarma!” ca sa alerteze personalul si relua atacul cu aceeasi cârja. Individa arunca atunci un fel de bila colorata si iesi în graba. El se feri, mai vazuse asa ceva, era un dispozitiv cu senzor de câmp slab care se rostogolea în directia fiintelor vii. Daca ar fi atins-o cu vreo parte a corpului putea exploda instantaneu, daca nu, nu se stie… Folosi din nou “arma” improvizata pe post de crosa, împinse încet bila cât putu de departe si se napusti afara, închizând usa. Înauntru se auzi o explozie, probabil cu degajare de vapori neuroparalizanti, dar instalatia antiincendiu functiona la timp, declansând ploaia pe tot etajul. Personalul sosi în cele din urma, însa, capitanul îi opri sa intre, aparu si Ármin nauc, voia de asemenea sa intre, iar altii ieseau din camerele lor, uzi si panicati.
Pâna la urma, lucrurile se mai calmara, sosi doctorul de garda si seful pazei, iar Gunnar le dadu instructiuni cum sa ia probe din interior cu o sonda. Trebuia facuta o analiza spectrala a agentului toxic pentru determinarea antidotului, operatii care, în mod normal, durau câteva secunde. Computerele spitalului aveau în memorie caracteristicile spectrale a mii de produsi toxici de diverse origini, existenta acestui program fiind obligatorie la orice clinica cu pretentii.
Desi contaminarea în afara rezervei fusese minima, tuturor li s-a facut injectia cu antidot. Capitanul a fost mutat în alta parte, iar politia a început investigatiile în rândul personalului. De data aceasta, au stabilit si un corp de paza din politisti si jandarmi, pe lânga paza interna a clinicii. Pretorul Duran era foarte stânjenit de atentat. Consecintele materiale nu erau mari însa fusese lovit dur în prestigiu, având în vedere garantia de securitate pe care ar fi trebuit sa o ofere pentru Gunnar si faptul ca atacul se produsese chiar pe proprietatea lui.
Începutul de investigatie parea sa acrediteze ipoteza ca cineva din interior facilitase patrunderea atentatoarei. Usile se deschideau pe baza amprentei retiniene a celor din spital si, dupa analiza înregistrarilor, principala suspecta a devenit o infirmiera despre care s-a aflat, apoi, ca a murit în timpul uraganului. Aparatele fusesera cumva pacalite, pentru ca intrusa din noapte nu fusese fantoma infirmierei moarte, în nici un caz. Starea tuturor era înca tensionata când, a doua zi, Gunnar a fost vizitat din nou, de Lisa. Era însotita de un politist care o privea cu suspiciune.
- Am aflat de la sotul meu despre atentat – spuse ea, în loc de introducere. Abia am reusit sa trec de cordoanele de paza, se pare ca au ceva împotriva femeilor înalte si brunete…
Gunnar fu foarte surprins, dar în sinea lui încântat sa o vada. O întâmpina tot atât de firesc pe cât se introdusese ea, ca si când o cunostea demult si o asteptase.
- Se pare ca a fost o femeie bruneta, într-adevar. Eu nu am avut timp sa o vad bine, purta boneta si masca asemenea asistentelor de la chirurgie, dar pe una din înregistrari se poate zari ceva, destul de neclar dealtfel.
Lisa îi lua mâinile puternice într-ale ei, cu tandrete, si întreba sagalnic:
- Credeti ca am fost eu?
Din nou surprins, capitanul o privi în ochi si spuse, zâmbind:
- Nu, nu cred!
Pentru ca politistul ramasese prin preajma si începuse sa devina incomod, Gunnar îi dadu liber, garantându-i ca nu e nici o problema. Ármin pricepuse singur si plecase ceva mai repede. Lisa parea cu adevarat hotarâta sa înnoade o noua idila, de data aceasta cu renumitul comandant. Se pare ca ea insistase cel mai mult la doctorul Ivascu si pentru prima vizita. Dupa tot ceea ce aflase despre persoana ei, Gunnar ar fi trebuit sa fie prudent, dar gesturile si cuvintele fetei erau îndraznete, subtile, fara urma de grosolanie. Se dovedea minunat de inventiva atunci când dorea sa se faca simpatica, iar magia ochilor si a chipului ei era unica. Cu fiecare moment deveneau mai apropiati, intimi chiar. Trecând peste deosebirile de vârsta, origine, de experienta de viata sau de orice natura, caci în toate privintele pareau a fi numai deosebiri, erau amândoi persoane foarte puternice, inteligente, si comunicau perfect.
Aceasta prima întrevedere între patru ochi dintre ei a durat mai bine de doua ore, pentru ca Ármin a masurat, nervos, timpul. Din câte a reusit sa afle mai târziu, fusesera doua ore care au trecut pe nesimtite, caci fiecare a povestit o versiune scurta, dar sincera, a vietii lui si au râs pe saturate în multe momente ale acestor povestiri. La plecare, Lisa l-a îmbratisat ca o logodnica, lipindu-si parul de obrazul lui. Avea un parfum atât de placut,.. ca o briza de aer proaspat peste un tarm înflorit.
- Parfumul, zise dintr-odata Gunnar, îmi aduc aminte de el!
- Îti aduci aminte de parfumul meu?
- Nu, nu de al tau, de parfumul acelei femei care a venit sa ma ucida. A fost o asociere de idei! Trebuie sa vorbesc cu Dorobantu… Poate fi un indiciu, dar nu o dovada – adauga, ca pentru sine.
Lisa se îndrepta spre usa, însa, înainte de a iesi, se opri, spunând:
- Cred ca, într-adevar, a avut efect cântecelul idiot pe care l-ai fredonat ieri. Sirius este steaua care se înalta la început de an. Steaua marinarilor si a lui Isis, protectoarea lor…
- Stiu, fireste, sunt marinar!
- Ne vom revedea.
Pentru cei care nu cunosteau adevarul despre Lisa, comportarea ei ar fi parut nebuneasca si frivola. Gunnar însusi se simtea într-o postura delicata în fata lui Ármin pentru ca facea exact ceea ce îi spusese lui sa nu faca, iar de explicat, nu avea ce sa-i explice.


*
* *


Crime, dureri, boli si ura… era satul de ele. Suferinte de tot felul, nevoi si pofte ciudate, rareori vise, pasiuni sau placeri adevarate. Cu acestea îl umplusera oamenii, era vesnic îmbibat de ele, acesta este pretul conditiei lui de Zeu.
Îsi vedea trecutul si, daca ar fi stiut atunci ce este fericirea, ar fi fost fericit când plutea inconstient si liber, dus de curentul bogat în plancton. Aceasta era o amintire. Poate ca nu era amintirea lui, ci a speciei sale vechi de când lumea, fiindu-i înscrisa în memoria genetica.
Oamenii spun despre ei însisi ca sunt fapturi superioare, stapânii de drept ai naturii. El, care le cunostea micimea, stia ca nu este asa. Uneori, încerca sa-i faca sa-nteleaga, le trimitea vise sau viziuni. “Priviti fiintele Oceanului, voia sa le spuna, priviti balenele, delfinii, stelele de mare, meduzele, sepiile sau octopodele. Vedeti cât sunt de frumoase? Cât sunt de colorate, de câte feluri sunt si cât de minunat alcatuite? Le vedeti curatenia si întelegeti locul lor în nesfârsitul lant al vietii? Cu ce sunteti mai presus?” Îi facea sa se arunce în apa, poate astfel vor vedea si vor întelege ce înseamna sa fii una cu marile, cu Planeta, sa traiesti în magia lor vesnica. Nu el îi punea sa faca rau, rautatea venea din ei însisi.
Ar fi vrut sa nu mai aiba de-a face cu oamenii, dar nu se putea, era prea târziu. Apartinea oamenilor, era Zeul lor pâna la moarte si chiar dupa aceea. La creierul sau urias, cum nu mai exista altul pe planeta, atasasera tot felul de mici cochilii care îl faceau sa gândeasca lucruri pe care nu si le dorise vreodata, care îi foloseau lobii cerebrali în fel si chip, dupa vointa lor, si, din câte i s-a spus, dupa moarte va trai prin aceste cochilii. Atunci nu va mai simti durerea sau întristarea, daca nu cumva era si asta o minciuna. Oamenii minteau tot timpul. Cu exceptia lui Serghei, care-l iubea pe Dumnezeul lui. Serghei era, de când fusese rapit din orasul San’petersburr sau cam asa ceva, parintele si singurul lui prieten. De zece ani, dupa timpul oamenilor, crescuse cu Serghei.
El era bun, era altfel decât ceilalti. Nici macar Larisa, atât de frumoasa dupa gustul omenesc, nu avea bunatatea lui. Serghei o iubea, dar ea era noaptea în patul Amiralului. Odata, pe când lipsea Amiralul, l-a condus pe prietenul sau în cabina femeii iubite si i-a îndepartat pe cei care l-ar fi putut trada. A fost singurul dar pe care i l-a putut face lui Serghei, drept multumire pentru tot ce facea. Larisa l-ar fi iubit, poate, daca n-ar fi fost un simplu prizonier. Amândoi erau prizonierii lor. Iar pe el însusi îl tineau în acest cilindru, în care apa este împrospatata si încalzita încontinuu, ca în marile de unde fusese capturat cu saisprezece ani în urma, îl hraneau, dar era tot prizonier. Cochiliile acelea îi cereau sa vada oamenii de pe un vapor sau chiar dintr-un oras, sa le ceara sa se predea si sa dea tot ce au. Nu el hotara toate acestea si nici macar nu-si controla în întregime propriul creier. Era numai un “releu”, cel mai formidabil din câte existasera pe Planeta. Putea sa comunice direct prin imagini, pe cale telepatica, cu aproape orice fiinta.
Câteodata se mai juca si el. Speciei din care facea parte îi placea sa se joace, iar ei stiau asta. Acum, pentru ca nu mai putea sa înoate în larg, iar tentaculele zaceau încolacite pe fundul cilindrului, se juca creierul lui, cu creierele animalelor sau cu mintile oamenilor.
Fusese un Octopus dofleini*, dar acum era Zeu. Prietenul lui, Serghei, era un savant care cunostea fiintele marii si-i vorbise mult despre ele. Octopus dofleini era cea mai inteligenta dintre octopode, iar în ultimul secol suferise mutatii ce o faceau adevarata regina a Oceanului, dar el fusese scos din mediul natural si transformat genetic. Dimensiunile lui crescusera mult, iar creierul îi era urias, înzestrat cu puteri telepatice fara egal. Fiintele marii sunt adesea telepate, mult mai frecvent decât oamenii, pentru ca în adâncuri vederea si sunetele sunt de mai putin folos, iar gândurile se simt de la distanta. Îsi pierduse vederea, deoarece ochii nu putusera sa tina pasul cu cresterea capului, dar putea vedea, din cilindrul lui, prin ochii oricarei fiinte.
Vârsta de saisprezece ani fusese atinsa prin inhibarea factorilor degenerativi si era la un octopod ceea ce ar fi fost doua sute de ani pentru un om. Principiul de baza aplicat consta în suprimarea actiunii genelor care raspundeau de maturizarea sexuala. Reproducerea si moartea sunt strâns legate, iar indivizii speciei sale cel mai adesea mor dupa reproducere. Organismul tratat astfel nu se mai putea reproduce, în schimb, era stimulat în permanenta prin administrarea artificiala a hormonului de crestere. Octopodul crestea înca, lent dar continuu, iar durata vietii devenea limitata, teoretic, doar de factori fiziologici ca functionarea inimilor, trei la numar, a circulatiei sangvine si metabolismului, în conditiile unei cresteri aberante fata de dimensiunile naturale. Prelungirea de trei-patru ori a vârstei normale a unui individ se putea realiza prin acest procedeu la animalele mutante, dar era testata si pe oameni.
În jurul sau nu erau decât peretii cilindrului, înalt de treizeci de metri si în diametru tot pe-atât. Aici traia si era hranit cu un amalgam bogat în proteine, vitamine, hormoni si cupru. Sângele albastru al octopodelor are în componenta cuprul. Când era mai tânar, îl hraneau oameni scufundatori si, odata, se distrase prinzându-l în gura pe unul din ei si apoi scuipându-l cu putere. Asta i-a suparat foarte rau, si de atunci îl hranesc numai masini. Doar Serghei si Larisa mai aveau curajul sa se scufunde în cilindru sa-i trateze ranile, sa îndeparteze cochiliile care îl dor, sa curete sau sa ajusteze cilii, membranele si pernele care îl protejeaza atunci când cilindrul este deplasat din loc în loc, o data cu Flota.
Cilindrul acesta si tot sistemul care îl proteja era denumit în limbaj curent “scutec” si, prin extensie, octopodului urias i s-a spus “bebelus”. Tot în limbajul curent intrase si o alta denumire a lui, Topi, prescurtare de la Octopus. Avusese de-a lungul timpului nenumarati frati pe care se facusera experiente. Înca unsprezece mai traiau, dar erau mult mai mici, cu puteri putine. Acum se aflau departe, ar fi putut sa intre în legatura telepatica cu ei, dar nu-l interesau. Octopodul este un solitar.
I se spusese si Leviathan IV, dupa numele proiectului din care facea parte. “Poti tu sa prinzi leviatanul cu undita/ sau sa-i legi limba cu o funie?”** Serghei recitase versetele acestea dintr-o carte sfânta, cum spunea el, si-i placusera. “Îti va face el multe rugaminti?/ Îti va vorbi cu glas dulce?/ Va face el un legamânt cu tine, ca sa-ti fie rob pe vecie?/ Te vei juca tu cu el ca si cu o pasare?/ Îl vei lega tu ca sa-ti înveselesti fecioarele? Fac oamenii negot cu el/ Îl împart ei între negustori/ Îi vei umple pielea cu tepuse/ si capul cu cangi?”

_____________________
* Caracatita uriasa din Oceanul Pacific.
**Vechiul Testament. Iov 41.
Aici, expulzase fara voie un nor de cerneala si se înrosise de revolta. Din fericire, sistemul de circulare a apei se activa imediat, în sarcina maxima. Propria cerneala este toxica pentru octopod, care se îmbolnaveste sau moare daca îi patrunde în branhii. Microcasetele si electrozii care-l chinuiau erau aidoma cangilor si tepuselor din capul leviatanului, acesta fiind numai un aspect al cruzimii omului.
Versetul cu fecioarele nu l-a înteles si i-a cerut insistent lui Serghei sa transforme sunetele articulate în imagini. Ce erau fecioarele? Octopodele gândesc în limbajul universal al starilor, senzatiilor si imaginilor. Cunostea cuvintele, dar, ca sa înteleaga sensul lor, cerea imagini. Dupa ce procesorul i le-a furnizat, parea la fel de interesat de sexualitatea umana ca si un adolescent. Se pare ca exista în univers un fel de sexualitate fara frontiere care anima fiintele, cu atât mai mult pe cele rationale, indiferent de specie sau de felul cum arata. Sau poate ca, manipulând mintile oamenilor, Topi ajunsese sa se identifice mental cu ei, într-o anumita masura.
Serghei îi transfera mereu imagini extraordinare, ce-i îmbogatisera cunoasterea despre lume. Fara el nu ar fi supravietuit atât. Erau deschizatorii de drum pentru împlinirea marelui ideal al comunicarii universale între specii, spunea Serghei. Va veni o vreme, continua el, când toate fiintele planetei vor forma o entitate, o singura mare civilizatie a tuturor, în care toti exponentii ei se vor numi simplu: pamânteni. Aceea va fi Vârsta de Aur, când toti “cetatenii biosferei” vor putea sa schimbe informatii si sa gaseasca o cale de a trai împreuna. El îi transmitea, când putea face asta, ca nu influentarea gândirii altora trebuie sa fie scopul, ci explorarea tuturor posibilitatilor de a comunica. Idealismul lui Serghei nu era împartasit însa de altii, nici pe departe.
Predecesorii lui, din seriile Leviathan I, II si III, fusesera destinati sa vada de la distanta planuri militare si sa descifreze întocmirea unor arme. Acestea au fost încercari ratate, pentru ca ei nu puteau întelege alcatuirea lucrurilor omenesti si nu reproduceau corect ceea ce vedeau. Octopodul reusea sa comunice senzatii, cum ar fi teama, groaza, disperarea, sau dimpotriva, placerea, dorinta si nevoia de joc. Manipula fiintele prin starile si dorintele pe care le transmitea. Putea sa induca stari modificate unor comunitati întregi, dar ceea ce scoteau la suprafata oamenii, în atari situatii, depindea mult de ei însisi. El crea empatia, spiritul masei ce-i subjuga pe cei mai multi, facându-i sa uite de propria lor individualitate.
Erau însa destui oameni pe care nu-i putea controla. Pentru Topi era ca si când acestia ar fi fost fantomele aburoase ale unei alte lumi, nu-i percepea îndeajuns si nu se putea acorda cu ei, desi le simtea prezenta. În categoria “fantomelor” intrau si cei care gândeau mult în cuvinte abstracte, cu înlantuiri rapide si imagini fugitive sau putine. Mintea omeneasca avea posibilitati nebanuite de a se sustrage controlului telepatic. Pe altii îi percepea de parca ar fi fost masivi, un fel de stânci, fiindu-i imposibil sa patrunda în gândurile lor. Totusi cei mai multi erau fiinte simple, sperioase ca iepurii si usor sugestionabile, si simtea o mare placere sa se joace cu bietele lor inteligente.
Flota realizase un urias ocol pentru evitarea zonei de turbulenta periculoasa. Acum se deplasa în mars fortat, având cap-compas rada portului Regen. “Bebelusul” urma sa reia contactul telepatic cu locuitorii acestuia, chiar mai mult, trebuia sa se concentreze asupra orasului mai mare din nord, capitala regiunii. Era pentru prima data când se realiza o misiune de o asemenea complexitate. Lovituri de stat se dadusera si urmau sa se mai dea, cu siguranta. Daca însa experimentul reusea, înfruntarile viitorului aveau sa cunoasca un factor necunoscut înca, iar victoria va fi a acelei parti ce va putea sa realizeze controlul psihic total al celeilalte. Cum Racketland-ul detinea deocamdata acest secret, era de presupus ca va încerca sa obtina maximum de avantaje de pe urma lui. Razboiul psihologic nu era un lucru nou, dar acum se testa o arma care, în acest domeniu, reprezenta ceva similar unei bombe nucleare fata de una cu trinitrotoluen. Amiralul Bhasadov, aparent un ins dur si grosolan, cunostea miza acestui experiment si întelegea ca de modul cum va reusi în aceasta actiune depind interese ce depasesc cu mult acest colt de lume, care nu era decât biet poligon de încercare.
Dintr-un motiv simplu, era necesara o anumita apropiere fata de zona tinta. Câmpul psihotronic se poate propaga nelimitat, însa în natura se interpun zgomote de fond cu atât mai puternice cu cât distanta fata de obiectiv creste. Undele proprii nenumaratelor fiinte din biosfera perturba Emitatorul.
În a treisprezecea zi a lui octombrie, flota s-a oprit pe pozitia stabilita. Prin interfata comandamentului s-a transmis combinatia de impulsuri care trebuia sa actioneze asupra octopodului, ca un reflex pavlovian, pentru declansarea operatiunii.
- De ce, Serghei, s-au înecat atâtia oameni? Si unde au disparut copiii, atât de numerosi prima data? De ce nu mai vrea nimeni sa petreaca, sa faca amor si sa se joace?
- Oh, Doamne, aici s-au petrecut lucruri cumplite… Si este vina noastra, prietene, daca poti sa-ntelegi asta!


sus